woensdag 6 mei 2009

MUZIEKKOFFER

Aan het begin van het academiejaar kregen we de opdracht om een koffer vol muziekinstrumenten te maken. Een fijne en nuttige opdracht, vind ik zelf, want instrumenten op kindermaat zijn onmisbaar in een kleuterklas.
Mijn muziekinstrumenten zijn een creatie van paarse en groene exemplaren geworden. Voor de afwerking heb ik afbeeldingen van Nellie en Cezar gecombineerd met kleurrijke kleefband. Het gebruiken van kleurrijke kleefband is een handige tip die ik kan meegeven. De kleefband maakt het geheel kleurrijker en zorgt ervoor dat alle muziekinstrumenten bij elkaar horen als één grote muzikale familie. (In de collage kan je enkele instrumenten zien.)


Na heel wat passen, meten, knippen, plakken, zagen, timmeren, schilderen en vernissen kon ik de afgewerkte muziekinstrumenten eindelijk verzamelen in mijn muziekkoffer. De zijkanten van mijn muzikale curverbox werkte ik opnieuw af met de kleurenkleefband. De noten en notenbalken moeten ervoor zorgen dat iedereen meteen weet wat er in de koffer zit. Op het deksel heb ik foto's aangebracht van kinderen die de muziekinstrumenten uit de koffer bespelen. De kleuters kunnen op het deksel nagaan op welke wijze ze hun instrument moeten bespelen.Het spannendste moment was natuurlijk toen ik de muziekkoffer voor het eerst echt ging gebruiken. Terwijl iedereen gespannen naar de koffer keek, tilde ik samen met een kleuter het deksel langzaam omhoog. En toen - een fantastisch moment - hoorde ik alleen maar 'wooooow'. Sommigen wezen aan welke exemplaren zij graag wilden uitproberen en anderen benoemden vol enthousiasme de bekende muziekinstrumenten. De kleuters konden haast niet wachten om een instrument uit de koffer te nemen.

Omdat het uitdelen van de muziekinstrumenten vlot zou verlopen, heb ik een praktische tip uit de lessen muziek gerealiseerd. In plaats van de kleuters zelf een instrument te laten uitkiezen vraag ik hen om met gesloten ogen een kaartje uit de mand te nemen. Op de verschillende kaartjes staan de foto's van alle muziekinstrumenten uit de koffer afgebeeld. Als de kleuters een kaartje hebben, mogen ze in kleine groepen het instrument op hun kaartje in de muziekkoffer uitzoeken. Op deze wijze verloopt het uitdelen heel vlot en kunnen we meteen aan de slag, want dat is natuurlijk wat de kleuters op dat moment heel graag willen: muziek maken!

1 opmerking:

  1. Ik ben bezig aan mijn opleiding van leerkracht , en wij moeten muziekinstrumenten maken .
    Nu was mijn vraag of ik soms zou mogen weten hoe je deze hebt gemaakt ? Vooral degene die op de laatste rij staan , de 1ste en de 3de foto .

    Alvast bedankt ,
    Dominique

    BeantwoordenVerwijderen